Prettig precies in salaris en advies

Salarisadministratie Salarisadministratie

Actal adviseert om WKR langer uit te stellen

WKR

17 juni 2013

Volgens Actal moet de werkkostenregeling worden uitgesteld tot 1 januari 2016. Op die manier krijgt u als werkgever voldoende tijd om te zien hoe het noodzakelijkheidscriterium in de praktijk uitpakt, voordat dit criterium verplicht wordt gesteld. Dit blijkt uit het advies van Actal over de hervorming van de werkkostenregeling.

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) om advies gevraagd over de plannen voor de versimpeling van de werkkostenregeling (WKR). Eén van de geplande maatregelen is de invoering van het noodzakelijkheidscriterium. Dat houdt in dat vergoedingen en verstrekkingen die noodzakelijk zijn voor de vervulling van een dienstbetrekking niet tot het belastbaar loon worden gerekend. Actal is van mening dat de invoering van het noodzakelijkheidscriterium de WKR inderdaad kan vereenvoudigen, zolang duidelijk is wanneer iets als noodzakelijk wordt gezien.

 

Werkgevers moeten bekend zijn met noodzakelijkheidscriterium

Het adviescollege heeft zich in het advies (pdf) ook nog uitgelaten over hoe lang de staatssecretaris de werkkostenregeling moet uitstellen. Oorspronkelijk zou de overgangsperiode naar de verplichte invoering van de WKR drie jaar bedragen. Per 1 januari 2014 zouden alle werkgevers aan de werkkostenregeling moeten geloven. Vanwege de voorziene hervorming van de WKR is de verplichte invoering van de regeling een jaar uitgesteld. Tijdens deze periode worden de regels van de WKR aangepast om de werkbaarheid te vergroten.
Actal verwacht dat werkgevers de werkkostenregeling echter pas in hun organisatie willen invoeren als ze meer duidelijkheid hebben over de manier waarop het noodzakelijkheidscriterium in de praktijk werkt. Het adviescollege adviseert daarom om de verplichte invoering nog een jaar extra uit te stellen, tot 1 januari 2016.

 

Duidelijkheid over einde overgangsregeling

Actal benadrukt wel dat het belangrijk is dat van tevoren duidelijk is wat de einddatum van de verlengde overgangsregeling is. Zo weten adviseurs hoe lang ze twee regelingen naast elkaar moeten hanteren en werkgevers en de Belastingdienst hoe lang ze nog met extra administratief verkeer te maken hebben.

bron: HR Rendement

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Uw contactpersonen bij MKB salarisadviseurs zijn:

Loonadministratie

Janine van Huigenbosch

Ervaren salarisadviseur binnen het MKB en manager van MKB Salarisadviseurs sinds 2012. Altijd zeer betrokken bij de klant, denkt in oplossingen en draait haar hand nergens voor om. Ambitieus en stressbestendig, zorgt ervoor dat de klant volledig ontzorgt wordt.

Floor Meijdam

Floor Meijdam

De nieuwste aanwinst in het team vanaf mei 2017. Zeer ervaren salarisadviseur en expert op het gebied van Unit4 (online). Naast gebruikelijke loonverwerking graag bezig met advisering en optimalisatie van salarisadministratie.

Offerte aanvragen

Laat hier uw gegevens achter
wij informeren u vrijblijvend.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Salarisadministratie

Bel mij terug

Vul hier uw naam en telefoonnummer
in en wij bellen u z.s.m terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Ontvang de meest gestelde vragen en antwoorden over salaris en salarisadministratie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Salarisadministratie


MKB Salarisadviseurs is lid van de VNSa