Prettig precies in salaris en advies

Salarisadministratie Salarisadministratie

Geen verplichte controle handtekening

handtekening zetten bij salarisadministratie uitbesteden

17 juni 2014

Controle handtekening

Controle handtekening: Op het moment dat er een nieuwe werknemer bij u komt werken, bent u niet verplicht om de handtekening op het identiteitsbewijs te vergelijken met die op de opgaaf gegevens voor de loonheffingen. Alleen als u vermoedt dat er iets niet klopt, moet u de handtekeningen naast elkaar leggen. Dit blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch.

Bij indiensttreding van een nieuwe werknemer moet u zijn identiteitsbewijs op echtheid controleren en een kopie maken voor het personeelsdossier. Daarnaast moet de werknemer aan u doorgeven of hij wil dat u de loonheffingskorting voor hem toepast. Die verklaring moet hij ondertekenen en van een datum voorzien. Ook deze verklaring moet u bewaren bij uw salarisadministratie.

 

Alleen controleren als er iets niet klopt

U hoeft echter niet te controleren of de handtekening onder deze verklaring overeenkomt met die op het paspoort of de identiteitskaart, tenzij er aanleiding is om te vermoeden dat er iets niet klopt. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Bosch onlangs.
In de betreffende zaak kreeg een werkgever een naheffingsaanslag en een boete wegens het niet correct vaststellen van de identiteit van 34 werknemers. De inspecteur van de Belastingdienst paste voor al deze werknemers het anoniementarief toe. De werkgever liet het er echter niet bij zitten en het gerechtshof gaf hem gelijk. Volgens het hof was de werkgever bij het aannemen van werknemers in zijn algemeenheid zorgvuldig genoeg te werk gegaan en had hij op de juiste manier de door de werknemers verstrekte gegevens betreffende naam, adres, woonplaats en identiteit onderzocht.

 

Geen reden om de handtekeningen te verifiëren

De staatssecretaris van Financiën was het hier niet mee eens en legde de zaak voor aan de Hoge Raad. Die vond ook dat er in deze situatie geen omstandigheden waren die aanleiding gaven om de handtekeningen op de verklaring gegevens voor de loonheffingen te vergelijken met die op het identiteitsbewijs.

Hoge Raad, 12 juli 2013, ECLI (verkort): 57

bron: HR rendement

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Uw contactpersonen bij MKB salarisadviseurs zijn:

Loonadministratie

Janine van Huigenbosch

Ervaren salarisadviseur binnen het MKB en manager van MKB Salarisadviseurs sinds 2012. Altijd zeer betrokken bij de klant, denkt in oplossingen en draait haar hand nergens voor om. Ambitieus en stressbestendig, zorgt ervoor dat de klant volledig ontzorgt wordt.

Floor Meijdam

Floor Meijdam

De nieuwste aanwinst in het team vanaf mei 2017. Zeer ervaren salarisadviseur en expert op het gebied van Unit4 (online). Naast gebruikelijke loonverwerking graag bezig met advisering en optimalisatie van salarisadministratie.

Offerte aanvragen

Laat hier uw gegevens achter
wij informeren u vrijblijvend.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Salarisadministratie

Bel mij terug

Vul hier uw naam en telefoonnummer
in en wij bellen u z.s.m terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Ontvang de meest gestelde vragen en antwoorden over salaris en salarisadministratie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Salarisadministratie


MKB Salarisadviseurs is lid van de VNSa