Prettig precies in salaris en advies

Salarisadministratie Salarisadministratie
Salarisadministratie

Personeel aannemen, en nu?

Voor de eerste keer personeel aannemen brengt een aantal zaken met zich mee waar u wellicht niet gelijk aan denkt. Waar moet u op letten? Zijn er dingen om rekening mee te houden? Wij als MKB Salarisadviseurs kunnen u van A tot Z met loonadministrateur en het begeleiden in het traject van personeel aannemen tot het opstarten van de salarisadministratie of personeelsadministratie.
personeel aannemen

Aandachtspunten personeel aannemen

Iemand wordt officieel als personeel gezien wanneer diegene 3 maanden opeenvolgend voor het bedrijf heeft gewerkt of wanneer hij of zij ten minste 20 uur per maand tegen betaling werkt. Gaat u personeel aannemen? Dan zijn dit een aantal aandachtspunten voor u:

1. Controle identiteit
Controleer de identiteit van uw werknemer aan de hand van een origineel identiteitsbewijs, let op een rijbewijs is geen geldig identiteitsbewijs voor de wet op de loonbelasting.

2. Aanmelding als werkgever aan de Belastingdienst
U moet zich als werkgever aanmelden bij de Belastingdienst, wanneer u voor het eerst personeel in dienst neemt. U moet immers aan bepaalde verplichtingen voldoen met betrekking tot de loonheffing. Wanneer u zich aanmeldt bij de belastingdienst, krijgt u hier de juiste formulieren voor. Loonheffing is eigenlijk een verzamelnaam. Hier wordt het volgende bedoeld: 

 • Premies werknemersverzekeringen
 • Inkomensafhankelijk bijdrage Zorgverzekeringswet
 • Loonbelasting

 

3. Arbeidsovereenkomst
Voordat de werknemer start met de werkzaamheden moet er een getekende arbeidsovereenkomst zijn. Dit mag ook mondeling, maar schriftelijk is aan te raden. Op die manier zijn de afspraken helder voor beide partijen. In de arbeidsovereenkomst worden de afspraken tussen u en werknemer gemaakt over salaris, functie, werktijden, kostenvergoedingen en andere arbeidsvoorwaarden. Ook wordt in de arbeidsovereenkomst aangegeven of er een cao van toepassing is en of er een pensioenregeling of pensioenverzekering is.

4. Cao
Het kan zijn dat uw bedrijf door de bedrijfstak en sector waar deze in werkzaam is, valt onder een cao. Als dit een verplichte cao is, zult u deze minimaal moeten volgen voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden. U mag alleen van een verplichte cao afwijken, indien dit in het voordeel van de werknemer is.

5. Minimumloon en vakantietoeslag loonafspraken
Iedere werknemer heeft recht op het wettelijk minimum bruto loon en 8% vakantietoeslag. Een cao kan bepalen dat het loon of de vakantietoeslag hoger moet liggen dat het wettelijk minimum. In de praktijk zie je vaak dat men geneigd is netto loon afspraken te maken. Dit raden wij u altijd af. De berekening van het netto loon is namelijk afhankelijk van de loonheffingskorting. U hebt geen invloed op de toepassing hiervan, dit besluit de werknemer. Wanneer u een nettoloon afspraak maakt en de werknemer geeft aan de loonheffingskorting niet toe te passen, dan betaalt u de extra belastingheffing. Denkt u bijvoorbeeld ook aan een verhoging van pensioenpremies of belastingtabellen, waar u als werkgever geen invloed op heeft bij het maken van een netto loonafspraak.

6. Pensioenfonds
Vanuit een cao en een pensioenfonds kan er een verplichte deelname zijn voor uw onderneming. Uiteraard kunnen wij voor u uitzoeken of dit van toepassing is.

7. Ziekengeldverzekering
U bent in de regel vanuit de wet verplicht uw werknemers loon door te betalen bij ziekte. U kunt daarom overwegen een ziekengeldverzekering af te sluiten om de doorbetaling, of een deel daarvan, te verzekeren.

Buitenlands personeel aannemen

U mag pas buitenlands personeel aannemen, wanneer u geen geschikt personeel kunt vinden in Nederland. Het is in Nederland verplicht om eerst personeel in Nederland te werven en daarna pas naar het buitenland te kijken.

Heeft u nog vragen over bovenstaande onderwerpen of andere zaken waarmee wij u kunnen helpen, neem dan gerust contact met ons op!

Download hier de pdf met uitgebreide informatie over personeel aannemen.

MKB Salarisadviseurs

 • Salarisadministratie voor het MKB
 • Adviseurs met salarisadministratie kennis
 • Vaste prijs per loonstrook
 • Persoonlijke aandacht
 • Accuraat en snel


Bel: 0318 - 830 234

Offerte aanvragen

Laat hier uw gegevens achter
wij informeren u vrijblijvend.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Salarisadministratie

Bel mij terug

Vul hier uw naam en telefoonnummer
in en wij bellen u z.s.m terug.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

Ontvang de meest gestelde vragen en antwoorden over salaris en salarisadministratie

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Salarisadministratie


MKB Salarisadviseurs is lid van de VNSa