Werkkostenregeling optimaal? (WKR)

Sinds 1 januari 2015 is de WKR ingevoerd voor alle bedrijven. Daarvoor was het al mogelijk om deze regeling vrijwillig toe te passen. De werkkostenregeling regelt de fiscale gevolgen van alle vergoedingen verstrekkingen aan uw personeel. Dus van de kop koffie tot de fiets van de zaak.

Als werkgever betaald u uiteraard het liefst alles aan uw werknemer netto, dat wil zeggen zonder belasting. Helaas heeft de fiscus hier echter regels voor gemaakt ………. Deze regels zijn vastgelegd in de werkkostenregeling. Binnen de werkkostenregeling worden de  vergoedingen onderverdeeld in een aantal groepen:

Gerichte vrijstellingen

Dit zijn vergoedingen die u wel netto kunt betalen aan uw personeel. Ze zijn vrijgesteld van belasting. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de reiskostenvergoeding van 19ct, abonnementen OV, studiekosten, maaltijden voor overwerk, verhuiskosten etc.

Nihilwaarderingen

Dit zijn vergoedingen die u kan geven maar die belast zijn met 0% belasting. Voorbeelden hiervan zijn voorzieningen op de werkplek (computer), consumpties op de werkplek en bedrijfskleding.

Intermediare kosten

Dit zijn kosten die de werknemer voorschiet voor de werkgever en die de werkgever dus netto kan vergoeden. Bijvoorbeeld een werknemer gaat uit eten met een klant en betaald de bon in het restaurant. Als werkgever mag u die bon vergoeden.

Voor meer detail info: http://wqd.nl/DzL5

Alle vergoedingen en verstrekkingen die u betaald die hier niet onder vallen belanden in de vrije ruimte. In deze vrije ruimte kunt u 1,2% van de loonsom onbelast benutten, daarboven betaald u 80% eindheffing.

 

Hoe om te gaan met de WKR:

Om de WKR optimaal te benutten moet u het volgende doen:

  1. Breng in kaart welke vergoedingen en verstrekkingen u geeft aan het personeel;
  2. Bepaal de vrije ruimte;
  3. Benut de gericht vrijstellingen, nihilwaarderingen en intermediare kosten optimaal; Dat wil zeggen probeer zoveel vergoedingen en verstrekkingen hieronder te laten vallen. Daarvoor is soms wat creativiteit nodig maar de beloning is prima: onbelast vergoedingen verstrekken;
  4. Wat overblijft valt in de vrije ruimte

 

Is 80% eindheffing erg?

In bijna alle gevallen is 80% eindheffing veel goedkoper dan loon betalen. Stel u wilt een werknemer 100 netto geven. Als deze werknemer 52% belasting betaald kost u dat 208 euro. Binnen de WKR zou dat maar 180 zijn. Als deze werknemer 42% belasting betaald is dat 172 echter betaald u over die 172 ook nog sociale premies. Uitgaande van 20% is dat 206.

Kortom 80% eindheffing is vaak een feestje! Dus heeft u al nagedacht welke vergoedingen u bewust in de WKR laat vallen? Wellicht die bonus van december toch maar via de WKR laten lopen?

Meer weten? Neem contact op via het contactformulier of vraag hiernaast vrijblijvend een offerte aan als u dit soort zaken graag uit handen geeft.

 

Terug naar overzicht